Dia 20 - Pa trenat (o com el vulgueu)

A mi m'agrada la sensació d'haver fet el teu pa, és una mica màgic... i et sents forner per un dia. També hi pots afegir imaginació: la recepta del pa d'avui era originàriament sense res, però nosaltres hem dividit la massa en dues parts i cada equip (nens i pares) ha decidit què hi posava a dins. Heu de deixar clar als nens que el pa no estarà llest fins al cap de molta estona (per dinar, per berenar), ja que la massa ha de reposar una bona estona.

Equip 1: Pa en forma de trena i farcit de trossets de xocolata.
Equip 2: Pa rodó i farcit de trossets d'olives negres i seitons.

Ingredients:
  • 1 quilo de farina
  • 1/2 l de llet
  • 100 g de mantega
  • 2 culleradetes de sal
  • 25 g de llevat fresc (el de la recepta dels panets)
  • 2 cullerades de sucre morè
  • Trossets de xocolata per la trena (podeu tallar amb un ganivet trossets de la xocolata que tingueu a l'armari)
  • Olives negres (les talleu a trossets) i seitons pel pa rodó.
 Elaboració:
  1. En un bol gran hi posem la farina, la sal i la mantega a trossos. Anem fent miques la mantega barrejant-la amb  la farina.
  2. Fem un volcà amb la mescla anterior i hi posem el llevat trossejat i una mica de llet una mica calenta. Ho barregem una mica i hi afegim la resta de llet, el sucre i la sal. Ho barregem bé amb una cullera de fusta.
  3. Ara ja podem amassar amb les mans fora del bol, durant uns 5-10 minuts. No us faci mandra fer-ho una bona estona! Deixem la massa dins el bol tapada amb un drap durant 2 hores. Mentrestant llegiu un bon llibre, renteu plats o aneu a donar un volt...
  4. Un cop la massa ja ha pujat, encenem el forn a 200ºC. A continuació enfarinem la taula de la cuina i tornem a amassar. Dividim la massa en dues parts iguals. A la que sigui per la trena hi afegiu trossets de xocolata. A l'altra, olives negres trossejades i trossets de seitó.
  5. Per fer la trena dividiu la massa en tres trossos llargs. Uniu-los al principi del pa i doneu-hi forma de trena. Abans de posar el dos pans al forn els empolsimar amb farina per damunt.
  6. Untem amb oli la safata del forn i hi coem el pa durant uns 30 minuts. (Això del temps pot variar en funció del forn. Si veieu que es crema massa per damunt podeu posar-hi paper del forn per damunt. Podeu comprovar si està cuit amb un escuradents o donant copets a la base (ha de sonar com buit)). A veure com surten!
(Recepta extreta del llibre "Niños, ¡a la cocina!", d'Esmeralda Berbel)


Pa ja fermentat, abans d'entrar al forn by 81diesdestiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada